Dit is een instrument van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans

TB-groep: duurzaam en ARBO gaan hand in hand

De Van Tilburg-Bastianen Groep (de TB-groep) verkoopt en onderhoudt sinds 1934 auto’s en trucks. Het nieuwe (2009) hoofdkantoor is gevestigd in Breda. Het pand bestaat uit kantoren, vergaderruimten en een werkplaats voor onderhoud en reparaties aan bussen en vrachtwagens. Het uitgangspunt was om een duurzaam pand neer te zetten met veel aandacht voor arbeidsomstandigheden.

Ambitie: Goed voor medewerkers én milieu

“Maatregelen ten bate van milieu gaan vaak hand in hand met ARBO-technische verbeteringen.” zegt Ad Boerefijn, bouwcoördinator bij de TB-groep. “We hebben daklichten geplaatst in de werkplaats. Hierdoor hebben de monteurs beter licht bij hun werk én besparen we elektriciteit, omdat de de verlichting vaker uit kan. De roldeuren hebben we voorzien van transparante delen, zodat ook hier daglicht binnenkomt. We hebben bewust niet de hele deur transparant gemaakt. De dichte delen zijn binnen zilverkleurig, waardoor het licht van de lampen goed reflecteert richting de werkplaats, als het buiten donker is. Ook staan onze jongens dan niet zo ‘in de kijk”.

De uitstoot van roetdeeltjes naar de werkplaats is veel lager dan in andere garages. Uitlaatgassen worden direct opgevangen en afgevoerd via slangen die aan haspels aan het plafond hangen. Ad Boerefijn: “Boven iedere werkplek hangt een slang, zodat deze altijd gemakkelijk op de truck of bus aangesloten kan worden. En de slangen liggen zo nooit op de grond in de weg, dat maakt ze gebruiksvriendelijk.” De ventilator wordt pas ingeschakeld als de slang wordt aangekoppeld en direct uitgeschakeld na gebruik.

Ook de stalen putten waarin de monteurs aan de trucks werken zijn slim ontworpen. Iedere put is dubbelwandig uitgevoerd. Tussen de stalen wanden is beton gegoten. De vloeistofdichte putten hebben een draagvloer van verzinkte aluminium traanplaten die in hoogte verstelbaar zijn, wanneer dit voor langere tijd nodig is. Bijvoorbeeld als monteurs in de toekomst langer zijn. De putten zijn makkelijk schoon te maken met een stoomcleaner. Het vervuilde water wordt afgevoerd via een olie/water afscheider. Door onderdelen van de motor boven de put met waterdruk te reinigen i.p.v. met perslucht, wordt ook stof vervuilt met DME voorkomen. Het vervuilde water wordt ook afgevoerd via de olie/waterafscheider.

Technische maatregelen makkelijker dan bewustwording

“Een moeilijk aspect binnen het verduurzamen van een bedrijf is het enthousiast houden van de medewerkers”, aldus Ad Boerefijn. “Er steeds aan denken dat het licht uit moet bij het verlaten van een kantoor, is niet makkelijk. Het nieuwe hoofdkantoor van de TB-groep helpt de medewerkers daarom een handje.” Alle hoog frequente TL-lampen in de kantoren zijn voorzien van aanwezigsheidsdetectie. De verlichting schakelt daardoor automatisch uit bij het verlaten van de ruimte. Langs de ramen aan de zuidkant zijn aanvullend daglichtsensoren geplaatst. Deze schakelen een deel van de verlichting uit als er voldoende daglicht is. Schijnt de zon fel, dan gaat de zonwering automatisch naar beneden. Door deze drie maatregelen blijft verlichting niet onnodig aan en warmt het pand niet te erg op. Zo voorkomt de TB-groep een hoge energierekening door verlichting en airconditioning.

Zuinig met energie

“Een pand goed isoleren en voorzien van dubbelglas, dat gebeurt standaard bij nieuwbouw, omdat het wettelijk verplicht is. Maar om de rekening omlaag te krijgen is meer nodig.” Ad Boerefijn: “De lage energierekening hebben we gerealiseerd door bij iedere energieverbruiker na te denken over zuinige alternatieven. Soms is er een nieuwe techniek, soms kan apparatuur vaker uit, of is het zelfs helemaal overbodig.” Enkele voorbeelden:

  • Toepassen van energiezuinige HF-verlichting met dunne T5 lampen.
  • Olie wordt verpompt met elektrische pompen, in plaats van met compressoren. Hierdoor wordt het elektriciteitsverbruik voor verpompen teruggebracht van 12% naar 5% van het totale elektriciteitsverbruik.
  • Warmte van de compressor wordt ’s winters de werkplaats ingeblazen. Is er geen warmte nodig? Dan wordt de warmte naar buiten afgevoerd.
  • De compressor staat in een aparte ruimte. Deze ruimte is koeler dan de rest van het pand, waardoor de compressor koude lucht aanzuigt en dus efficiënter werkt.

Bronnen en aanvullende informatie: Ad Boerefijn, bouwcoördinator Van Tilburg-Bastianen Groep

Ook zo’n duurzame bedrijfshuisvesting? Ga aan de slag met de adviezen op deze website of vraag Stimular om duurzaam verhuisadvies.