Dit is een instrument van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans

WNF: Schoolvoorbeeld van een duurzame en energiezuinige herbestemming

Het Wereld Natuur Fonds verhuisde in 2006 naar een gerenoveerd gebouw aan de Driebergseweg in Zeist. Het nieuwe pand was een laboratorium; nu zijn er kantoren en vergaderzalen. WNF heeft op meerdere duurzaamsheidsthema’s goed willen scoren. In het pand zijn, mede dankzij de vele sponsors, veel innovatieve technieken toegepast.

WNF bron Ginkel Groep

Ambitie: gebouw dat symboliseert waar wij voor staan

Het Wereld Natuur Fonds wilde niet zomaar een gebouw. Het WNF wilde een gebouw dat symboliseert waar het Wereld Natuur Fonds voor staat: “Door samenwerking bouwen aan een toekomst waarin de mens leeft in harmonie met de natuur.”

Huis voor dieren

Het WNF helpt de natuur niet alleen in haar dagelijkse werk en acties. Ook bij de bouw van het pand kreeg dit thema aandacht. Voor vogels, zoals gierzwaluwen, zijn gaten gemaakt in de oostgevel. Maar ze kunnen ook terecht in de ‘nestjes’ aan de onderkant van het vergadergebouw. De oude pompkelder is geschikt gemaakt als vochtig en donker verblijf voor de grootoorvleermuis en de watervleermuis. Dwergvleermuizen en laatvliegers genieten liever van het namiddagzonnetje. Voor deze dieren zijn in de spouw van de westgevel ruimtes uitgespaard.

Duurzame materialen

Het pand is herrezen uit de nog goed bruikbare basis van een oud laboratorium. Dat scheelt veel grondstoffen. Bij de bouw is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Leem is hier een voorbeeld van. De productie en verwerking van leem kosten nauwelijks energie. Voor de overige bouwmaterialen is zo veel mogelijk gekozen voor gerecyclede materialen. Zo bestaat de vloerbedekking voor 90% uit gerecyclede garen, is de erfverharding gemaakt van sloopbeton en de deurmat van de entree van oude autobanden. Deze materiaalkeuzen beperken de milieubelasting over de levensduur van het gebouw tot een minimum.

CO2-neutraal

Het ontwerp is gebaseerd op een CO2-neutrale strategie die vier stappen kent:

  1. Beperken energievraag
    Er is onder andere gekozen voor het best isolerende glas van dit moment. Glas, waarbij ’s winters de minste binnenwarmte verloren gaat. In de zomer houdt het de buitenwarmte goed tegen. Het bestaat uit drie ruiten met daartussen het goed isolerende Kryptongas.
  2. Gebruiken duurzame energiebronnen
    • Er is een warmtekrachtkoppeling (WKK) die werkt op de niet-fossiele brandstof koolzaadolie. Aangevoerd door een truck die ook op koolzaadolie rijdt. Wanneer warmte voor het gebouw nodig is, wordt door een generator elektriciteit opgewekt. Het teveel aan elektriciteit kan worden teruggeven aan het openbare elektriciteitsnet. De WKK zorgt voor ongeveer 50% van de jaarlijkse behoefte aan warmte.
    • Op het dak staan zonnecollectoren. De zon kan het water in de collectoren tot 90°C verwarmen. Warm water uit de kraan hoeft dan minder voorverwarmd te worden. De zon levert zo gratis 30 tot 40% van de energie die nodig is om kraan- en douchewater te verwarmen.
    • Er staan ook maar liefst 250 zonnepanelen op het dak. De energie die hiermee opgewekt wordt, staat gelijk aan het elektriciteitsgebruik van dertien huishoudens.
  3. Efficiënt gebruiken van fossiele brandstoffen
    Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte en koude van de aarde. Op honderd meter diepte heerst in de bodem een vrij constante temperatuur. Via pijpen in de grond wordt deze temperatuur benut om het gebouw in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen.
  4. Compenseren van de CO2-uitstoot

Bronnen en aanvullende informatie: Wereld Natuur Fonds, Architectenbureau RAU

Ook zo’n duurzame bedrijfshuisvesting? Ga aan de slag met de adviezen op deze website of vraag Stimular om duurzaam verhuisadvies.