Dit is een instrument van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans

Stoffering en meubilair

Meubilair

Veel bedrijven grijpen een verhuizing aan voor een nieuwe inrichting. Je kunt hierbij je portemonee en het milieu ontlasten. Denk aan opknappen van bestaand meubilair of meubilair van FSC-hout.

Gebruik je bestaande meubilair opnieuw in het nieuwe pand.

Meest milieuvriendelijk is het meenemen van jouw eigen meubilair. Laat eventueel je oude meubilair opknappen.

Kies voor tweedehands meubilair.

Bij winkels die gespecialiseerd zijn in tweedehands kantoormeubelen, kun je tegen 25 tot 60% van de nieuwwaarde goed meubilair kopen.

Kies voor 'lichtgewicht' meubilair.

Zware meubels zijn moeilijk te verplaatsen en vaak lastiger op hoogte in te stellen. Ook kost de productie van zware meubels meer grondstof.

Kies milieuverantwoord meubilair.

Wil je milieuvriendelijke meubels, dan kun je kiezen voor meubelen met Milieukeur. Op www.milieukeur.nl en www.pianoo.nl vind je milieuspecificaties voor bureaumeubilair. Dit kun je gebruiken om eisen te stellen aan jouw leveranciers en meubels vergelijken. Koop duurzaam (kantoor-) meubilair

Vloerbedekking

Kies voor vloerbedekking die lang meegaat en goed te reinigen is. Van de kosten voor vloerbedekking gaat 92% naar de reiniging en maar 8% naar de aanschaf.

Neem 'harde' vloerbedekking.

Harde vloerbedekking, zoals linoleum, parket en tegels, gaat lang mee en is goed schoon te houden. Voor kwetsbare plekken zoals koffiehoeken en gangen is dat zeker aan te raden. Linoleum heeft de laagste totale milieubelasting. Harde vloerbedekking is duurder in de aanschaf, maar verdient zich terug door de lagere reinigingskosten en langere levensduur.

Kies tapijt dat lang meegaat. Denk ook aan tapijttegels.

Vloerbedekking verschilt sterk in kwaliteit, dat ligt zowel aan de pool als aan de rug. Voor een rug hebben jute en natuurrubber de voorkeur vanwege de langere levensduur en het feit dat dit hernieuwbare grondstoffen zijn. Tapijttegels kunnen lang meegaan omdat ze gemakkelijk te vervangen zijn. Maar een nieuwe tegel steekt scherp af tegen de rest. Ondervang dit door een combinatie van kleuren of structuren toe te passen of bij vervanging voor een speels afwijkende kleur te kiezen.

Kies tapijt dat makkelijk is in het onderhoud.

Op tapijt met een patroon vallen vlekken en snippers minder op. Dat betekent minder schoonmaakkosten.

Kies voor vloerbedekking waarbij vloerverwarming toepasbaar is.

Tegels, laminaat, linoleum, marmoleum en vinyl zijn geschikt voor vloerverwarming. Tapijt is alleen geschikt wanneer het een PIT-symbool heeft. PIT staat voor Product Informatie Tapijt. Hieronder vallen verschillende symbolen, zoals het symbool voor “geschikt voor vloerverwarming” (zie PIT). Dit zijn vaak dunne tapijten die over de gehele onderkant worden gelijmd. Combineer vloerverwarming niet met gespannen tapijt of tapijt met een foamlaag.

Naast tapijt zijn ook sommige houten vloeren geschikt voor vloerverwarming.

Sanitair

Met slimme keuzes vergt het sanitair minder onderhoud.

Kies voor zeepschuimdispensers in plaats van gewone zeepdispensers.

Zeepschuimdispensers zorgen dat er een dunne film zeep op iemands handen gespoten word. Dat is hygiënischer en spaart ongeveer 50% zeep.

Kies voor een luchtmes handdroger in plaats van handdoeken of -doekjes.

Een goede elektrische handdroger (zoals een model gebaseerd op een luchtmes) droogt de handen snel tegen lage energiekosten. Afval en het wisselen van handdoeken behoren tot het verleden. Milieuvriendelijk handen drogen

Brandblussers

Duurzame schuimblussers zijn niet duurder.

Plaats duurzame schuimbrandblussers.

Schuimblussers waarin zeep, water en drukcilinders gescheiden zijn, geven circa 97% minder afval. De kosten zijn gelijk aan conventionele schuimblussers. Duurzame schuimbrandblusser